Eğitim - Öğretim ve Ödev Forumu

Tam Görünüm: çıldırmak üzereyim biri bana şunu anlatsın ya
Şu Anda Hafifleştirilmiş Görüntüleme Modundasınız. Tam Görünüm Modu için, Buraya Tıklayın
Sayfalar: 1 2
arkadaşlar biri bana acil şu konuyu anlatsın yoksa kafayı yicem matematik te çarpanlara ayırmada dağılma özelliği var (a-b) karesi = (b-a) karesi dağılma özelliği ile göstercez biri bana cavıbını anlatarak nasıl olduğnu yazarmı lütfen direk cevabı bende de var anlatırsanız sevinirim lütfennnn . . .
dikkatli bak:

5-3=2
3-5=-2

yani:

(2)karesi=(-2)karesi.

-lerin kareleri + sonuç çıkar biliyorsundur.
iyi ama istediğğim bu değildi ya bak ben çözümünü yazım

= a kare eksi 2ab artı b kare = b kare eksi 2ab artı a kare

= (a-b) küp = eksi (b-a) küp

not : küp veya kare dediklerim aynı zamanda 2, kuveti yada küp yazdımsa 3, kuvveti olarakta okunuyo . çünkü bu çarpanlara ayırma konusu .. yinede teşekkür ederim Sad
1 ay önce sormuşsun sorunu ama gene de cevap vermek istedim.

ister negatif ister pozitif olsun bütün sayılarn kareleri pozitif çıkar çünkü iki pozitif sayının çarpımı pozitiftir ve iki negatif sayının çarpımı da pozitiftir. (neden diye sorma)
örn:
(4) kare = (-4) kare = 16
4 x 4 = 16 (-4) x (-4) = 16

eğer bir negatif sayıyla bir pozitif sayıyı çarparsan sonuç negatif çıkar. Küp almak demek o sayıyı 3 defa kendisiyle çarpmak demektir. Dolayısıyla negatif bir sayıyı 3 defa kendisiyle çarparsan ilk çarpımda - x - = + , ikinci çarpımda + x - = - bulursun.
örn:
(-4) küp = (-4) x (-4) x (-4) = [(-4) x (-4)] x (-4)
şeklinde yazabiliriz. köşeli parantezin içi iki negatif sayının çarpımında dolayı pozitif çıkacak ve işlem şu şekli alacak;
16 x (-4)
burada da bir negatif sayı ile bir pozitif sayı çarpıldığı için sonuç negatif çıkacak.
Toprlarsak bir sayının küpü o sayının işaretini taşır yani negatifse sonuç da negatiftir, pozitifse sonuç da pozitiftir. Buna karşılık bir sayının karesi her zaman pozitiftir.

senin sorduğun soruya gelince, formülle verdiğin harflerin tamamını bir rakam olarak düşün. Yani ;
a kare eksi 2ab artı b kare = (a-b) kare
(a-b) = x ise (b - a) = -x olur.

kare alma islemi her zaman pozitif çıktığından
x kare = (-x) kare = x kare olur
(a-b) kare = [-(b-a)] kare = (b-a) kare = (a-b)kare olur.

küp alma işleminde ise yukarıda anlatıldığı gibi sonuç sayının işaretini taşıyacağından
(=/ eşit değil anlamında kullanılmıştır)
(-x) küp =/ (x) küp
(-x) küp = -(x) küp olur. dolayısıyla x yerine (a-b) yazarsak
(b-a) küp = -(a-b) küp tür.

Umarım yeterince açıklayıcı olmuştur...
anlamadiysan yuh artik
Sayfalar: 1 2
Referans Adresler